Fylkesbiblioteket i Akershus
 Om oss  |  Ansatte  |  Kulturnett Akershus  |  Dokumentasjonssenteret for musikk  |  Avdeling Kultur, frivillighet og folkehelse  |   Kontakt oss   
SØk, finn og bestill

   

TIDLIGERE AKTUELLE SAKER FRA FYLKESBIBLIOTEKET I AKERSHUS

God jul!
- og informasjon om våre åpningstider i romjula
Julehilsen

Juleferien nærmer seg med stormskritt, og Fylkesbiblioteket ønsker alle samarbeidspartnere og lånere en riktig god jul og et godt nytt år!

Helt fri tar vi imidlertid ikke.
I romjula er fylkesbiblioteket betjent følgende dager:

23/12: 08:00-15:45
24/12: stengt
28/12: 09:00-14:00
29/12: 09:00-14:00
30/12: 09:00-14:00
31/12: stengt

Første ordinære virkedag er mandag 4. januar 2016.

Viktig informasjon: Deling av basen

Fylkesbiblioteket i Akershus og Skedsmo bibliotek har delt base i mange år. Fra og med fredag 11/12-2015  vil dette endres , vi skiller lag. Vi vil heretter framstå som to separate bibliotek i Samsøk osv. Materiale som tilhører Skedsmo bibliotek, skal returneres direkte dit.

Forhåpentligvis vil ikke dette påvirke våre tjenester eller publikum.

Skulle dere i løpet av fredag og i tiden framover oppleve problemer knyttet til våre fjernlån ber vi dere ta kontakt med oss.

Flere spennende Kurstilbud denne høsten!
Kursoversikt
Gjennomgang av årets barne- og ungdomsbøker, kurs i WebDewey, Webløft-konferanse og Biblioteket som tverrkulturell møteplass, for å nevne noe. Følg med på kursoversikten vår og hold deg oppdatert om hva som skjer - og når det skjer. Vi håper du finner et tilbud som passer for deg!
Filmbib lanseres 24. november

Filmbib

Filmbib er en ny strømmetjeneste med gratis tilgang til kort- og dokumentarfilm for låntakere ved norske bibliotek.

Strømmetjenesten vil tilby 200 norske kort- og dokumentarfilmer i 2015, og deretter vil tjenesten vokse med minst 100 filmer i påfølgende år. Bibliotekene er en viktig bidragsyter til å bringe kort- og dokumentarfilm ut til publikum.

Les mer om Filmbib her.

Litteraturfestivalen i Akershus
Litteraturfestivalen

Åpningsarrangementet blir i Nes bibliotek lørdag 17. oktober kl. 12. Vibeke Limi, leder for hovedutvalg for kultur, frivillighet og folkehelse i Akershus, åpner festivalen og Tor Åge Bringsværd holder åpningsforedraget skrevet for anledningen. Velkommen til festival i folkebibliotekene i Akershus!

Programmet for hele uka er lagt ut på Litteraturfestivalens splitter nye hjemmesider!

"just READ it!" : en webApp som vekker leselyst og kreativitet hos ungdom
just read it


WebAppen fokuserer på bøker og lesing med ungdom i alderen 13-16 som målgruppe. "just READ it!" er tilpasset pc, nettbrett og mobiltelefon. Gjennom å lage animasjon, tegne og skrive skal ungdommene formidle leseopplevelser. WebAppen er utviklet i Akershus av Fylkesbiblioteket og Asker bibliotek. Les pressemeldingen her.

 

Ny sesong for bibliotekbussen i Akershus
Bibliotekbussen
Foto: Nina Fossli Eliasson
Fra og med 7. september starter fylkesbiblioteket opp med en ny sesong for bibliotekbussen i Akershus. Som følge av at vi nå skal drive den mobile virksomheten med én buss, vil det være endringer i rutenettverket. Dette kan du lese mer om her.
Folkebibliotekstatistikken 2014
Barn i biblioteket
Foto: Skedsmo bibliotek. Antall arrangementer i folkebibliotekene øker kraftig.
Tall fra folkebibliotekstatistikken for 2014 viser at totalbesøket ved norske folkebibliotek økte med rundt 2,5 prosent fra 2013. I gjennomsnitt besøkte hver innbygger folkebiblioteket mer enn fire ganger i løpet av året, og det lages mer enn 18 000 arrangementer årlig. På Nasjonalbibliotekets hjemmesider kan du lese mer om aktiviteten i norske folkebibliotek og finne statistikken i sin helhet.

Velkommen til dialogmøte om bibliotekutvikling i Akershus

Kulturplan

Fylkesbiblioteket inviterer til dialogmøte om bibliotekutvikling den 3. september 2015

Akershus fylkeskommune skal utarbeide en ny fylkeskommunal strategiplan for perioden 2016-2023, som vil angi prioriteringene for fylkeskommunens arbeid på kulturfeltet, herunder også fylkesbibliotekets prioriteringer.

Vi ønsker oss bred deltakelse fra bibliotekfeltet og også andre aktuelle samarbeidspartnere innenfor bibliotek- og kulturområdet.
Invitasjon og påmeldingsinformasjon finner du her.

Nasjonal bibliotekstrategi 2015-2018
Nasjonal bibliotekstrategi
Foto: Wenche Nybo, Kulturdepartementet

Kulturminister Thorild Widvey lanserte i forrige uke Nasjonal bibliotekstrategi sammen med Nasjonalbibliotekets direktør, Aslak Sira Myhre. Strategien skal bidra til at fellestjenester styrkes og utvikles for å frigjøre lokale bibliotekressurser, mens en ny modell for utviklingsmidlene skal utvikle bibliotekene som debatt og litteraturhus.

På Kulturdepartementes sider kan du lese mer om lanseringen og strategidokumentet i sin helhet.

Ledige stillinger hos fylkesbiblioteket
Ledige stillinger
Illustrasjonsfoto: Har du et hjerte for litteraturformidling?
Da er det kanskje deg vi søker som formidlingsrådgiver.

Er du på jakt etter nye utfordringer i et utviklingsorientert bibliotekmiljø i Akershus? Fylkesbiblioteket i Akershus har to ledige stillinger fra 1.9.2015.

Vi søker en IKT-rådgiver som kan bidra til nyskaping og kompetanseheving innenfor fagområdet,  for å utvikle fremtidens digitale bibliotektjenester.

Vi søker også en formidlingsrådgiver som kan programmere og produsere gode litteraturtilbud innenfor Den kulturelle skolesekken i Akershus. Vedkommende som tilsettes, får i tillegg arbeidsoppgaver knyttet til Litteraturfestivalen i Akershus og bibliotekbussens formidlingstilbud.

Stillingsutlysningene finner du her.

Rapport fra besøkene til folkebibliotekene i Akershus
Akershus
Vinteren 2014/15 dro fylkesbiblioteket ut til alle folkebibliotekene i fylket. Vi har laget en rapport som oppsummerer samtalene med det enkelte bibliotek. Mer om besøkene og rapporten finner du på denne siden.
Ledig engasjement hos fylkesbiblioteket

Fylkesbiblioteket i Akershus har ledig engasjement for programmerer med god kjennskap til C#. Engasjementet har en varighet på 1 måned (august 2015). I tillegg er det nødvendig at vedkommende som tilsettes kan bistå med backup ved tekniske problemer i aktivitetsperioden. Vi har lagt ut stillingsannonsen her.

Søknadsfrist: 30. juni 2015.

Bibliotekbussen til Oppegård
Jubileumsfestival
I forbindelse med Oppegårds 100-års jubileum vil bibliotekbussen være til stede på Kolbotn Torg lørdag 12. juni. I den påfølgende jubileumsuka vil bibliotekbussen dra ut til utvalgte barnehager i kommunen. Les mer om programmet her.
Skolebibliotekets rolle for elevens læringsarbeid : avslutningsseremoni
Avslutning for skolebibliotekarer

Ni bibliotekarer i vgs-bibliotekene i Akershus har akkurat sluttført 6 måneders nettbasert videreutdanning hos Nyweb/UiS EVU. Utdanningen var et tilbud til ansatte i de samarbeidende fylkene Hedmark, Oppland, Buskerud og Akershus. Det var 30 studenter.
«Skolebibliotekets rolle for elevens læringsarbeid.» Et studie med hovedfokus på videreutvikling av digital veiledningskompetanse.
De har fått 10 studiepoeng. På avslutningsseremonien ble de feiret med diplom, røde roser og marsipankake. Vi gratulerer!
Vil du vite mer om denne utdanningen? Se Nywebs hjemmesider
Fylkesbiblioteket informerer:
stengt for fjernlån i hele uke 22
Bøker

I hele uke 22 vil det ikke være mulig å bestille bøker fra fylkesbibliotekets samling. Årsaken til dette er at vi bytter ut lysarmaturer i magasinet vårt. Vi beklager de ulempene dette får for den enkelte.

Sommertid
Sommertid
Illustrasjonsfoto: Morguefile.com
Det går mot sommer og fra og med 15. mai har fylkesbiblioteket litt kortere arbeidstid.

Fra 15. mai til 15. september er fylkesbiblioteket betjent hver dag fra 08:00 til 15:00.

Utenom åpningstid kan du selvfølgelig ta kontakt med oss på epost.
Velkommen til informasjonsdag på Fylkesbiblioteket
Informasjonsdag
Illustrasjonsfoto: Morguefile.com
Hva jobber fylkesbiblioteket med? Fylkesbiblioteket ønsker alle studenter som nå er ute i praksis, og nyansatte i Akershusbibliotekene hjertlig velkommen til informasjonsdag onsdag 3. juni 2015. Du finner program for dagen og påmeldingsinformasjon på kursoversikten vår.
Endring i Ebokbib
eBokBib

Flere av bøkene du finner i Ebokbib har bibliotekene fått via Kulturrådets innkjøpsordning. Lånere i Akershus  har fram til nå hatt tilgang til 22 eksemplarer av hver tittel, og dette har blitt endret. Er du eboklåner i Akershus vil du nå finne 5 eksemplarer av hver tittel. Denne endringen trådte i kraft 13 april 2015.

Dette vil føre til endringer i reservasjonskøene, enkelte vil rykke bakover i reserveringskøen i eBokBib.
Vi beklager ulempene dette medfører. Ønsker du å lese mer om bakgrunnen oppfordrer vi deg til å lese mer om innkjøpsordningen på Kulturrådets hjemmesider.

Nye klassesett på fylkesbiblioteket
Salamandergåten
Foto: Salamandergåten av Jørn Lier Horst finnes nå som klassesett. Omslagsbilde fra Kagge forlag.

Fylkesbiblioteket har kjøpt inn nye klassesett. Her finner du oversikten over de nye settene som nå er klar for utlån.

Ungdom|Litteratur|Bibliotek: Litteraturformidling i bibliotekene 2015–16

Fritt Ord

Fritt Ord lyser ut tilskudd à kr 50 000 til litteraturformidling på biblioteket for ungdom i alderen 13-19 år. Søkere kan være folkebibliotek eller enkeltpersoner og organisasjoner som har avtale med bibliotek om arrangementer. Skolebibliotek som samarbeider med lokale bibliotek kan søke, forutsatt at aktivitetene er lagt til biblioteket. Søknadsfristen er 19. juni 2015. Mer informasjon om utlysningen og hvordan man kan søke finnes på Fritt Ord sine sider.

Fylkesbiblioteket imøteser mange gode søknader fra bibliotekene i Akershus og hjelper gjerne til med prosjektsøknaden hvis dere har en idé og et utkast! Velkommen til å kontakte oss!

Påskeegg
Illustrasjonsfoto: Morguefile

Fylkesbiblioteket er betjent alle dager i påskeuken. (uke 14)

Mandag: 08:00-15:45
Tirsdag: 08:00-15:45
Onsdag: 08:00-12:00

Første normale arbeidsdag er tirsdag 7.april.
Vi ønsker alle samarbeidspartnere og lånere en riktig god påske!

Kommunereformen - nye oppgaver til større kommuner
Stortingsmelding 14 (2014-2015) ble lagt frem fredag 20. mars. Meldingen gir en gjennomgang av hvilke oppgaver nye og større kommuner kan få ansvar for. Meldingen omtaler også hvordan større kommuner og endringer i kommunestrukturen vil kunne påvirke det regionale folkevalgte nivået. Meldingen kan leses på regjeringens hjemmesider.
VI har skiftet e-postadresser!

E-post

Alle ansatte på fylkesbiblioteket har fått nye e-postadresser. Den nye adressen er fornavn.etternavn@afk.no

En oversikt over alle ansatte finner du på denne siden.

Fylkesbiblioteket Holder stengt i uke 12
Penn

Fylkesbibliotekets ansatte drar på personalseminar onsdag 18. mars og vi er først tilbake på kontoret fredag 20. mars. I praksis betyr dette at ingen fjernlånsbestillinger, telefonhenvendelser eller andre spørsmål blir behandlet før fredag 20. mars. Transportordningen vil fungere som normalt mellom bibliotekene.

Vi beklager de ulempene dette vil medføre for våre brukere.
Bøker med Trær på. Spar miljøet - lån og les i eBokBib!
Spar miljøet
Fylkesbiblioteket har laget en ny plakat som kan brukes i forbindelse med markedsføringen av eBokBib. Plakater trykkes opp og sendes ut til folkebibliotekene i Akershus. På denne siden finnes også pdf-filen av plakaten.
NOrsk Filminstitutt søker testbibliotek
Logo_NFI
Norsk Filministitutt NFI administrerer innkjøpsordningene for spill, kort- og dokumentarfilm

Norsk Filminstitutt søker testbibliotek til å teste ut distribusjonsløsning for innkjøpsordningen som omfatter spill og norsk kort- og dokumentarfilm. Det er to forskjellige distribusjonsløsninger som skal testes, en for spill og en for kort og dokumentarfilm som er klarert for strømming via nett.

Her kan du lese mer om ordningen og hvordan testingen skal foregå.

Ny seksjon for Kultur i Akershus fylkeskommune
Fra 1. januar inngår Fylkesbiblioteket i Akershus som en del av den nye kulturseksjonen i fylkeskommunen. Kulturseksjonen sorterer under avdeling for Kultur, frivillighet og folkehelse.

Du kan lese mer om organisasjonsendringen her.
Bibliotekbussene starter opp i uke 3
Bibliotekbussene
Foto: Nina Fossli Eliasson
Bibliotekbussene i Akershus starter opp vårsesongen i uke 3. Oversikt over stoppesteder, datoer og klokkeslett finner du på denne siden.

 

 

 

Snarveier

Aktuelt fra 2014

Aktuelt fra 2013

Aktuelt fra 2012

Aktuelt fra 2011

Aktuelt fra 2010

Aktuelt fra 2009

     
Fylkesbiblioteket i Akershus • Trondheimsveien 50 E • Postboks 85 • 2027 Kjeller
• Tlf 64 84 08 50 • Fax 64 84 08 51 • Epost