Fylkesbiblioteket i Akershus
 Om oss  |  Ansatte  |  Kulturnett Akershus  |  Dokumentasjonssenteret for musikk  |  Avdeling Kultur, frivillighet og folkehelse  |   Kontakt oss   
SØk, finn og bestill

   

tidligere aktuelle saker fra fylkesbiblioteket i Akershus

GOD JUL!
 
Julehilsen 2013
Fylkesbiblioteket ønsker alle samarbeidspartnere og lånere en riktig god jul og et godt nytt år. Mellom jul og nyttår er fylkesbiblioteket betjent fredag 27. desember og mandag 30. desember
fra 09:00-14:00. Første normale arbeidsdag er torsdag 2. januar.
Fornøyd vinner av Bibliotekspillet
Rebka

Tidligere denne uka fikk vinneren av Bibliotekspillet 2013 sin velfortjente premie. Vinner av spillet ble Rebka Beraki fra Langhus, som med sine 5470 poeng slo knockout på alle andre leseglade ungdommer i Akershus. Til sammen hadde spillet 739 påmeldte spillere.

Rebka, som i Bibliotekspillet gikk under navnet Book lover, har i de tre månedene spillet varte skrevet 445 bokanmeldelser, løst alle 25 oppgaver, vært på biblioteket 11 uker, skrevet 12 boklister, lastet opp 12 bilder og vunnet alle 21 utmerkelser i spillet.

Du kan lese mer om Bibliotekspillet her.

Kurskalender 2014

Kurskalender

Vi er i full gang med planleggingen av neste års kurs i fylkesbibliotekets regi. Ta en titt på vår kurskalender og merk av aktuelle datoer allerede nå.

Nesodden bibliotek kan bli årets bibliotek 2013!
Nesodden bibliotek
Nesodden bibliotek er nominert til prisen "Årets bibliotek 2013". Prisen tildeles et bibliotek som i de seinere år har anvendt nye ideer eller som har utmerket seg gjennom et godt og effektivt samarbeid med de som bruker/styrer biblioteket. Prisen deles ut av Norsk Bibliotekforening.
Kurspresentasjoner fra konferansen "Prosjekter i drift" 18. og 19.11.
Her legger vi ut presentasjonene som ble holdt under vår konferanse i Lillestrøm.

Ragnhild Malfang; Prosjekter, en usminket versjon
Kari Kværner; Å smi mens jernet er varmt
Kathrine Aspaas; Raushetens tid
Kristine Mesgrahl; Panisk padler eller kvinne med kontroll?
Joep Aarts; Popkult
Timm Sanders; Hvordan lage et suksessprosjekt?
Elin Warme; Lesevenner
Hilde Terese Daland; Kildekompasset
Anne-Lena Westrum; Veien til Nirvana?
Kari Hortman; Litteraturhus Nord-Trøndelag
Tordis Holm; Prosjektsekretariatet i Akershus


Lyrikk, takk!

Aina VillangerFoto: Finn Ståle Felberg
Aina Villanger er en av foredragsholderne vi får høre under dagseminaret Lyrikk, takk!

 

Kulturrådet, Den norske forfatterforening, Den norske forleggerforening og Nasjonalbiblioteket inviterer til dagseminar 27.november om samtidslyrikk. Seminaret er gratis og tar blant annet for seg innkjøpsordningene og folkebibliotekenes samfunnsoppdrag og formidlingsoppgaver. Se programmet og påmeldingsinformasjon på kurskalenderen vår.
Enebakk leder...
Bibliotekspillet

I skrivende stund er det en spiller fra Enebakk som leder i Bibliotekspillet. Bibliotekspillet er et internettspill for ungdom hvor man får poeng for å skrive bokanmeldelser, finne kodeord på biblioteket og løse oppgaver og andre utfordringer. Spillet varer frem til 29. november. Bibliotekspillet arrangeres av folkebibliotekene i Akershus i samarbeid med fylkesbiblioteket.

Gå til Bibliotekspillet her.

Litteraturfestivalen i Akershus vel overstått!
Litteraturfestivalen 2013

I festivaluka har det vært store og små arrangementer på bibliotekene i fylket. Flotte møter med litteraturen! På festivalbloggen finner du intervjuer, bilder og stemningsrapporter.

 

17 elever fra Vg3 Medier og kommunikasjon, ved Mailand videregående skole i Lørenskog, har dekket noen av arrangementene. Les disse flotte bidragene på festivalbloggen!

Bibliotekstafetten i Akershus
NBF 100 år

I 2013 løper Bibliotekstafetten gjennom bibliotek i hele Norge. I uke 41 og 42 er stafetten innom ulike bibliotek i Akershus - og også på Bibliotekbussene i Akershus.

På denne siden kan du lese mer om Bibliotekstafetten som markerer at Norsk Bibliotekforening fyller 100 år i 2013

Meld deg på konferansen "Prosjekter i drift" 18. og 19. November i Lillestrøm!
Prosjekter i drift
Fra programmet: Hva kjennetegner et vellykket prosjekt som går videre i normal drift? Hva er suksesskriterier og eventuelle fallgruver? Motivering av ansatte til å jobbe i prosjekter. Det er lov å feile! Her kan du lese hele programmet og melde deg på.
Velkommen som e-boklåner i Akershus!
Velkommen som e-boklåner
Vi ønsker alle eksisterende lånere og nye lånere velkommen som e-boklåner i Akershus. Fredag 13. september klokka 13:00 lanserer vi løsningen som gjør det mulig for deg å låne e-bøker ned til smarttelefonen eller nettbrettet ditt. Her kan du lese mer om hvordan du kommer i gang.
Det nærmer seg lansering av e-boktilbudet i Akershus!

E-bøker

 

Vi lanserer e-boktilbudet i Akershus den 13. september. Nå har vi laget en oversikt over nyttige verktøy, blant annet et oppgavesett og plakat som kan brukes til markedsføring av tilbudet.

Her finner du oversikten.

Nyhetsbrev fra Fylkesbiblioteket

Nyhetsbrev

Det skjer mye i løpet av høsten på Fylkesbiblioteket. E-bokapp, Litteraturfestival, konferanser og kurs. Alt dette kan du lese om i vårt nyhetsbrev
Bibliotekspillet
 

Bibliotekspillet åpnes på Ski bibliotek tirsdag 3. september klokka 12:00 av kulturminister Hadia Tajik.

Programmet for åpningen finner du her.

Biblioteksøk

Fjernlånsgruppa for fylkesbibliotekansatte og NBFs spesialgruppe for referanse- og fjernlånsvirksomhet har laget et innspill til Nasjonalbiblioteket på hvordan de oppfatter funksjonaliteten i den nasjonale søketjenesten Biblioteksøk. Innspillet kan du lese her.

Bibliotekspillet

Nå har vi for alvor startet nedtellingen! Tirsdag 3. september åpner vi Bibliotekspillet på Ski bibliotek. Bibliotekspillet er en leselystkampanje, hovedsakelig rettet mot ungdomsskoleelever, som gjennomføres i månedene september, oktober og november 2013.
Spillet består blant annet i å skrive bokanmeldelser, løse litteraturoppgaver og å gå på biblioteket. Spillet arrangeres på http://www.bibliotekspillet.no/

Her kan du lese mer om Bibliotekspillet.

E-bøker i Akershus fra høsten 2013

EBokbibIllustrasjon: eBokBib

Høsten 2013  vil det bli mulig å låne e-bøker fra bibliotekene i Akershus.  

Til høsten vil det bli mulig å låne e-bøker fra bibliotekene i Akershus.  Fylkesbiblioteket i Akershus har i samarbeid med alle folkebibliotekene i fylket inngått en avtale med leverandøren Bibliotek-Systemer As i
Larvik om et utlånssystem for e-bøker.  Appen «eBokBib»  (http://ebokbib.no/ ) skal brukes for å laste ned bøker direkte på nettbrett og smarttelefoner.

Pressemelding

BibliotekStatistikken for 2012
Lørenskog bibliotek

Foto: Folkebibliotekstatikken viser at bibliotekene i Akershus er et populært tilbud. Over 2 millioner besøkende tok turen innom et folkebibliotek i Akershus i 2012. Her fra Lørenskog bibliotek.
Bibliotekstatistikken for 2012 viser at det legges ned en betydelig innsats i både folke-og skolebibliotekene i fylket. Her får du en samlet oversikt over statistikken og våre kommentarer knyttet til de rapporterte tallene til Nasjonalbiblioteket.
Bibliotekspillet
Bibliotekspillet
 

Fra 2. september til  29. november i år arrangerer Fylkesbiblioteket i Akershus i samarbeid med 18 folkebibliotek i Akershus leselystkampanjen Bibliotekspillet, som bruker gamification og sosiale medier for å inspirere ungdom til å lese og bruke biblioteket. Prosjektet har fått prosjekt- og utviklingsmidler fra Nasjonalbiblioteket.

Mens markedsføring og relaterte arrangementer vil foregå på hvert enkelt bibliotek, ligger selve spillet på Internett Bibliotekspillet.no

I spillet kan deltakerne blant annet skrive bokanmeldelser, lese andres bokanmeldelser, løse litteraturnøtter og registrere kodeord for å bekrefte at de har vært på biblioteket. Man får poeng for alt man gjør, og oppfyller man bestemte kombinasjoner i spillet (f.eks. skriver 10 bokanmeldelser) får man dessuten digitale utmerkelser som man kan skryte av til vennene sine, dele på Facebook e.l. Alle som har lyst til det kan delta, men bare ungdomsskoleelever i deltakerkommunene kan vinne premier (en premie pr kommune + en stor premie for hele Akershus). Prosjektleder er Olaf M. Solstrand ved Ski bibliotek.

Det fysiske bibliotekrommet i sentrum
Nes bibliotek
Foto: Sambamøtet blir arrangert på Nes bibliotek som gjenåpnet i nye lokaler tidligere i år.
Vi fortsetter å fokusere på det fysiske bibliotekrommet når SAMBA inviterer til sommermøte onsdag 12. juni. Hvordan ser framtidas bibliotekrom ut? Påmeldingsinformasjon og program finner du på kursoversikten.
Fylkesbiblioteket stenger
Intern fagdag
Fredag 7. juni stenger vi fylkesbiblioteket på grunn av intern fagdag. Vi beklager de ulempene dette medfører for den enkelte.
Vil du bli vår nye kollega?
Ledig stilling

Har du lyst til å arbeide med bibliotektjenester rettet mot barn og ungdom, samlingsutvikling, formidling  gjennom arbeid på bibliotekbussene og generell bibliotekfaglig rådgiving? Da kan du være akkurat den personen vi søker. Vi har ledig, fast stilling med tiltredelse fra 1. august. Akershus fylkeskommune bruker tjenesten WebCruiter og alle søknader håndteres elektronisk. Stillingsutlysningen finner du ved å søke på «spesialbibliotekar» og/eller avdeling «kultur.akershus».

#mittbibliotek
Lørenskog bibliotek
CopyrightLørenskog bibliotek
Norsk Bibliotekforening fyller 100 år i år. I den forbindelse arrangeres det en fotokonkurranse hvor alle inviteres til å delta med bilder fra sitt bibliotek- det kan være en bygning, en bok, en stemning. Vi håper at mange benytter sjansen til å dele bilder fra alle de flotte bibliotekene i Akershus! Les mer om konkurransen på hjemmesiden til #mittbibliotek.
har du meldt deg på?

Eidsvoll 1814
Vi lader opp til Grunnlovsjubileet 2014.

Påfyll 2013 arrangeres 23. mai. Påmeldingsfristen er 6. mai. Program og påmeldingsskjema finner du her.
Vi minner om!

Bibliotektransport
Foto: NBT AS

Fra mandag 22/4 er det nye ruter for bibliotektransporten i Akershus. Rutene finner du her.
Prinsipper for kjøp av e-bøker til bibliotekene
Lesebrett
Snart blir det mulig å låne e-bøker på bibliotekene i Akershus. Mens vi venter på at et utlånssystem for e-medier skal komme på plass, følger vi utviklingen i markedet nøye. Denne uka har Den Norske Forleggerforening åpnet opp for at flere bibliotek kan gå sammen om innkjøp av lisenser. Les mer om anbefalingen fra Forleggerforeningen her.
CALL FOR PAPERS: "Prosjekter i drift"
Prosjekter i drift
Foto: MorGuefile
Prosjektsekretariatet i Akershus har fått tildelt kr 50.000,- fra Nasjonalbiblioteket til en 1-2 dagers konferanse om prosjektarbeid i bibliotek – «Prosjekter i drift».Nå ønsker arbeidsgruppa eksempler på gode prosjekter som kan vises fram under konferansen som går av stabelen 18. og 19. november i Lillestrøm.

Avtale om transportordning i Oslo og Akershus
Oslo kommune og Akershus fylkeskommune har inngått ny avtale med Norsk Bibliotektransport AS om transportordning mellom bibliotekene. Den nye transportordningen trer i kraft fra 22. april. Til forskjell fra tidligere blir det nå kjørt to ruter innad i Akershus. De nye rutene finner du her.
Påsken 2013

Påske2013
Foto: hentet fra Wikimedia

Fylkesbiblioteket er betjent på følgende dager i påskeuka:
mandag 18. april: 08:00-15:45
tirsdag 19. april: 08:00-15:45
onsdag 20. april: 08:00-12:00

Norsk Bibliotek Transport kjører som normalt mandag-onsdag i påskeuka. Her kan du se ruteplanen for Akershus

Vi holder stengt i helligdagene og er på plass igjen tirsdag 2. april.

Vi ønsker alle samarbeidspartnere og lånere på bibliotekbussene en riktig god påske!

Kulturutredningen 2014
Kulturutredning 2014
Denne uka ble Kulturutredningen 2014 lagt fram. Kulturutredningen 2014 ble satt ned av Regjeringen for å utrede utviklingen i norsk kulturpolitikk etter 2005, og gi en vurdering av de viktigste utfordringene i kulturpolitikken i årene som kommer. Vi har merket oss at utvalget foreslår å styrke det kommunale folkebibliotektilbudet og at folkebibliotekene omtales som en del av den "Den kulturelle grunnmuren". Du kan finne NOU 2013: 4 Kulturutredningen 2014 på Kulturdepartementets hjemmeside.
Kulturtorg for grunnskoler i Akershus
Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto:
Utsnitt fra forsiden av katalogen for inneværende skoleår.
Foto: kultur.akershus
Kulturtorg for grunnskoler arrangeres fredag 12. april i Kolben kulturhus. På Kulturtorget presenteres alle verkstedtilbud for det kommende skoleåret 2013/14. Kulturtorget er også en møteplass for alle som har interesse for Den kulturelle skolesekken i Akershus. Les mer om hva som skjer på Kulturtorget her.
SNART KLART FOR BOKGILDE!
Bøker

Bibliotekarene leser på spreng, og vi forbereder årets Bokgilde! Snart er det klar for ett av våre mest populære kurs som gir deg en unik gjennomgang av fjorårets k-fondbøker. I år som i fjor er det Akershus fylke som er ansvarlig for Bokgilde, og får du ikke med deg dagen i Akershus, er det fullt mulig å dra til både Buskerud, Vestfold og Buskerud.

Invitasjonen til bokgildedagen i Akershus finner du på kursoversikten vår.

Biblioteket som arrangør- hva bør du tenke på?
Publikum
Foto: Skedsmo bibliotek
Hva bør man tenke på når man skal lage et arrangement i regi av biblioteket? Hvordan skaper vi variasjon i tilbudet, og hvordan får vi publikum til å komme? Disse og mange andre spørsmål forsøkes besvart på kurset Publikumsutvikling og litterære arrangementer i biblioteket. Du finner program for dagen og informasjon om påmelding på kursoversikten vår.
Bli med på prosjektene Bibliotekspillet og Kulturkurven!
Bøker

I samarbeid med prosjektsekreteriatet i Akershus og Asker og Ski bibliotek er vi i full gang med å planlegge prosjektene Bibliotekspillet og Kulturkurven. Vi inviterer alle bibliotekene til informasjonsmøte 7. februar.

Se invitasjon og informasjon om påmelding på kursoversikten.

Fylkesbiblioteket stenger
Fylkesbiblioteket

Fylkesbiblioteket i Akershus er stengt mandag 21/1, tirsdag 22/1 og halve onsdag 23/1 på grunn av personalseminar. Biblioteket er betjent igjen fra onsdag 23/1 klokka 11.30.

Nyhetsbrev fra Fylkesbiblioteket
Nyhetsbrev
Illustrasjonsfoto: Morguefile
Selv om året er relativt ungt, er vi godt i gang med å planlegge årets aktiviteter. Vi ser fram til et spennende år med varierte arbeidsoppgaver. E-bokløsning, nye prosjekter og planlegging av konferanser. Alt dette kan du lese om i årets første nyhetsbrev.

Kurskalender 2013

Internett

Vi er i full gang med planleggingen av årets kurs i fylkesbibliotekets regi. Ta gjerne en titt på kurskalenderen og merk av aktuelle datoer allerede nå.

 

Snarveier

Aktuelt fra 2012

Aktuelt fra 2011

Aktuelt fra 2010

Aktuelt fra 2009

     
Fylkesbiblioteket i Akershus • Trondheimsveien 50 E • Postboks 85 • 2027 Kjeller
• Tlf 64 84 08 50 • Fax 64 84 08 51 • Epost